Mer energieffektiv pool

Written on 2022-08-29
Folkpool Lev livet lite mindre vardag


Du kan göra en hel del för att poolen ska bli mer energieffektiv.

Här är produkterna och teknikerna som hjälper dig som redan har en pool, eller dig som står i begrepp att skaffa en, att tänka klimatsmart och spara energi.


Välisolerad pool

Välisolerade pooler är något vi kommer att få se mer av eftersom det både minskar värmeförlusten och förlänger badsäsongen. Thermopool från Folkpool har 10 cm tjock isolering i form av polystyren och har ett U-värde* (isoleringsvärde) på bara 0,33 W/m²K definitivt ett energismart val för den som funderar på att köpa en pool.

Isoleringsvärde (U-värden) för pooler från Folkpool

Thermopool Dura och Bas

U-värde 0,33 W/m²K

Träpool Quadra, Octo och Garden

U-värde 2,5 W/m²K

Plåtpool

U-värde 5,8 W/m²K


*U-värde betyder är att ett lågt värde är bättre än ett högt, omräknat betyder värdet hur många Watt per kvadratmeter det behövs för att upprätthålla en konstant temperatur i poolen.


Smartare rening

Att inte slösa på vatten är viktigt även i vårt vattenrika land, eftersom det går åt mycket energi för att rena vatten. Med ett patronfilter räcker det att spola av filtret med vattenslangen två gånger per säsong. Swimclear patronfilter från Folkpool används om och om igen och fungerar både till gamla och nya pooler.

Behaglig värme till låg kostnad

Poolvärmepump är idag den överlägset vanligaste värme­källan för pool. Med högeffektiva inverter­värmepumpar kan du hålla behaglig värme till låg kostnad.


Poolpump i flera hastigheter

Med en steglös poolpump har du möjlighet att reglera hastigheten under dygnet, till exempel minska varvtalet under natten när pumpen inte behöver jobba lika hårt. På så sätt görs en stor engergivinst jämfört med pumpar som har ett fast varvtal. Vår steglösa pump kan installeras på både nya och gamla pooler.

Låt solen värma poolen

Spara på miljön och ekonomin genom att värma poolen med hjälp av solen. Placera solfångaren på taket och dra nytta av sommarens alla soltimmar.


Byt ut poollampan

Att byta poollampor är det enklaste sättet att spara el. LED-belysning är numera standard i alla nya pooler från FolkpooL. Den som har en gammal pool kan lätt själv byta ut glödlampan på 300 W mot en LED-lampa på 18W.

Täck poolen

Pooltäckning är A och O för att minska energiförbrukningen. Mest effektivt är ett pooltak eftersom det fungerar som ett växthus som både isolerar och släpper igenom solvärme.

Duscha varmt, klimatsmart

Solfångarduschen kopplar du enkelt till vattenslangen och får möjlighet att njuta av uppvärmt duschvatten flera gånger om.