Ge din pool ett nytt utseende

Written on 2023-08-16
Folkpool Lev livet lite mindre vardag


Genom att ge din pool en ny liner kan du uppgradera din pool och ge det ett nytt utseende, på så sätt får du en "ny" pool utan att behöva gräva. 

Liner en av de viktigaste delarna till poolen, inte bara för att den håller vattnet på plats utan även för att den har så stor påverkan på poolens utseende och miljö. 

Vilken färg på liner du väljer påverkar till en viss del vattenfärgen.

Skulle din trädgård vara designad med mycket sten i grå toner, kan du enkelt få poolen att smälta ihop med omgivningen genom att välja en liner inom samma färgskala. På samma sätt kan du få din pool att verkligen sticka ut med sin medelhavsblå liner mot det gröna gräset.

Vattnet påverkas av färgen på linern, men inte lika mycket som man skulle kunna tro. Det som kanske påverkar färgen på vattnet mer är ljuset och omgivningen och ger faktiskt vissa skillnader i färg.

Protect+ liner har ett algskydd i materialet och står sig extra bra mot solblekning och missfärgning. Grå mosaik protect+ liner ger lite mer lyster till poolvattnets nyans och smälter in i omgivningen. Sand mosaik protect+ ger en liknande nyans till poolvattnet som grå mosaik samtidigt som den lyser upp poolen lite mer mot omgivningen. Svart mosaik protect+ liner ger vattnet en lite mörkare ton samtidigt som vattnet fortfarande har sin blåa nyans. Liknande som svart mosaik ger granit grå protect+ liner poolvattnet lite mörkare nyans, dock inte lika mörkt som svart mosaik. 
Poolen smälter bra in i stenig omgivning i grå ton. Blå mosaik protect+ liner förstärker vattnets nyans.
Poolen sticker ut och lyser upp mot omgivningen. Precis som blå mosaik ger medelhavsblå protect+ liner den här medelhavsblåa känslan och nyansen på vattnet.
Poolen sticker ut och lyser upp omgivningen och lockar till fler bad. Ljusblåa protect+ liner smälter lite mer in i omgivningen och ger poolvattnet en mer mildare nyans. Grå protect+ liner ger liknande påverkan på vattnets nyans som ljusblå liner. 
Skillnaden är att den gråa linern ger ännu mildare nyans och smälter ännu mer in i omgvningen. Folkpool blå granit protect+ liner ger det blåa vattnet lite mönster och smälter in i omgivningen.

På kvällen blir den blåa färgen ännu mer framträdande.Tips: 
En poolliner ska hålla i många år därför är det extra viktigt att man sköter poolvattenkvalitén så linern inte tar skada.

Töm inte poolen helt, linern håller mycket bättre om poolen inte töms utan rengörs med vatten i. Linern krymper om poolen töms och kan sedan ha svårt att återta formen.

Om du ändå väljer att tömma poolen helt bör det ske på kvällen (ej i solsken) och återfyllning ska göras omgående. Gå försiktigt, helst barfota, och rengör duken varsamt om poolen är tömd.

Måtten på liner skiljer sig några cm mot angiven närmsta meter i benämningen, vilket gör att de inte passar andra poolstommar. Till exempel: liner 4 x 8 är för poolstommen Quadra och Thermopool som har innermåtten 392 x 800 x 144 cm. Den tillverkas något mindre än det teoretiska måttet då den töjs ut vid vatten­påfyllnad.

Samtliga liner har synliga skarvar som kan påverka det estetiska, men inte funktionen. Observera att mönstrade liner inte är mönsterpassade i dessa skarvar.

Har du funderat på att installera en trappa, Jet-Stream eller andra tillbehör som påverkar poolstommen är det smidigast att göra detta i kombination med ett linerbyte. Om du har en botten- eller isolerande väggmatta är det klokt att byta även dessa.