Folkpool testar spabad och spara energi

Written on 2023-03-14
Folkpool Lev livet lite mindre vardag


Spara med hjälp av värmefolie och temperatursänkning

Under januari 2023 ställde vi upp 3 st identiska spabad av samma modell och märke för att kunna mäta vilken skillnad i energiförbrukning det kan bli om man använder värmefolie och om man valt att sänka temperaturen.

Baden kopplades upp mot elmätare och lästes av varje dag i 7 dygn. Högsta och lägsta samt dygnsmedeltemperatur noterades från väderstation bredvid baden. Dyngsmedeltemparaturen blev under perioden + 1,8°C.

»OBS: Energiåtgången kommer att variera beroende på vilken typ av spabad du har och vilken dygnsmedeltemperatur det är.

Folkpool test av energiförbrukning på 3st identiska spabad. Notera att spabaden inte har använts under denna test. Resultatet ger en uppfattning om ungefär hur mycket du kan spara med hjälp av värmefolie eller genom att sänka temperaturen och köra på sparlåga.


Temperatur

Snittförbrukning

Skillnad %

Bad 1

+38oC 10,9 kW/dygn

-

Bad 2

+38oC med värmefolie 9,6 kW/dygn

-12%

Bad 3

+16oC ”sleep mode” 2,6 kW/dygn

-76%


För dig som redan har spabad

  • Ett bra termolock som sluter tätt är viktigt. Ett termolock håller i cirka sex år (+/- 2 år) beroende på hur vattnet i badet sköts. Om locket börjar bli tungt är det en indikation på att det behöver bytas.
  • För att ge ytterligare skydd mot avdunstning kan man lägga en värmefolie som flyter på vattnet. Utöver minskad energi­förbrukning ger det även locket extra skydd.
  • Planerar du inte att använda spabadet under en period kan du sänka temperaturen och anpassa filtercykeln så att badet går på sparlåga.
    Vi rekommenderar inte att du stänger av och tömmer badet då det är svårt att tömma ur badets rörsystem helt vilket medför risk för frysskada. Dessutom mår pumpar och elektronik bättre av att gå på sparlåga än att vara helt avstängda.

 Värmefolie till spabad

Folkpools extra kraftiga värmefolie består av dubbel polyeten med inneslutna luftkuddar. Den flyter på vattnet och förhindrar effektivt avdunstning och värmeavgivning.

Värmefolien används under termolocket på vintern för extra isolering. Folien skyddar även termolocket från klorgas vilket gör att det håller längre. Eftersom den väger lite, är den extra lätt att lägga på och ta av.

Läs mer om värmefolie.


Tips till dig som ska köpa spabad

Om du planerar att köpa ett nytt spabad kan du välja ett bad med dokumenterad energiförbrukning som är testat av ett oberoende testinstitut.

Vi på Folkpool har låtit testa våra spabad sedan 2012 på RISE som är ett forskningsinstitut ägt av staten och genomför oberoende tester.

Det är flera faktorer som påverkar energiförbrukningen. Hur ofta och hur länge man badar, geografiskt läge, hur spabadet är byggt och isolerat, samt vilken typ av cirkulationspump som används för filtrering.

En viktig faktor för låg energiförbrukning är att man har ett bra termolock. Det följer alltid med ett kraftigt termolock när man köper spabad från Folkpool.