Sköna bad och kontroll på kostnader

Publicerad den 2022-09-14
Folkpool Lev livet lite mindre vardag


Flera faktor påverkar energiförbrukningen.

Att krypa ner i ett varmt spabad är oavsett årstid härligt och välgörande för kropp och själ. Folkpools spabad har en dokumenterad energiförbrukning som är oberoende testad. Med detta kan du som spabadsägare känna dig trygg med att få mycket njutning för pengarna – och samtidigt även kontroll över kostnaderna.

Ett varmt bad med härlig massage är ett bra sätt att pigga upp sig på – eller varva ner. En viktig aspekt är naturligtvis att titta över kostnader för att säkerställa dina utgifter och här gäller att välja leverantör med eftertanke.

Från Folkpools sida är detta viktiga frågor så att du som kund kan kalkylera dina kostnader. Därför gör RISE oberoende energitester av Folkpools spabad som redovisar hur mycket el som förbrukas vid normal användning.


Det är flera faktorer som påverkar energiförbrukningen:

  • Hur ofta och hur länge man badar.
  • Geografiskt läge. Ett bad som står i ett soligt läge drar mindre energi precis som ett bad i södra Sverige jämfört med ett placerat i norra Sverige.
  • Spabadets storlek, ju större och fler funktioner, desto mer förbrukning.
  • Vilken typ av cirkulationspump som används för filtrering.
  • Badets isolering.

Spabadets isolering är den absolut viktigaste faktorn för en bra driftsekonomi: att badet är välisolerat och dessutom har ett rejält och kraftigt termolock – vilket alla spabad från Folkpool har.

Magnus Holgersson, expert på Folkpool, belyser vikten av att energitesta spabaden.

– Idag är de flesta spabaden välisolerade, men stora skillnader förekommer. Utan ett oberoende energi­test kan det bli en kostsam erfarenhet med tiden, därför uppmanar vi alla som funderar på att köpa spabad att fråga om det är energitestat och begära dokumentation på detta, säger Magnus.


För att kunna redovisa korrekta siffror för energiåtgången har Folkpool låtit testa sina spabad hos RISE, (f.d. Statens Tekniska Forsknings­institut).

Testerna är utförda för att motsvara normal användning med två badtillfällen per vecka, året runt och med samma årsmedeltemperatur som Stockholm har. Två exempel på spabad som RISE testat är Nordic Impulse DP som endast förbrukar 184kWh/månad och Dream II som förbrukar 222kWh/månad.

Läs mer om hur mycket energi ett spabad förbrukar ?