Energisnålare spabad - ta hand om ditt termolock

Publicerad den 2023-01-03
Folkpool Lev livet lite mindre vardag


Ett bra termolock på spabadet är en viktig förutsättning för att badet ska vara energisnålt. Se till att det sitter fastspänt ordentligt och är tätt mot badet.


Termolocket är uppbyggt av olika delar där själva isoleringen består av tjocka polystyrenskivor som är förstärkta med metallprofiler.

Isolerskivorma är inneslutna i hermetiskt tätt ångskydd och omslaget, som vi brukar kalla ”skinnet”, är tillverkat i UV-skyddad vinyl i marin kvalité.

På senare år finns även ett extra tåligt, slitstarkt polyestertyg som alternativ.

Termolocken är ca 10 cm tjocka i centrum och svagt sluttande mot kanterna för avrinning och en kjol går ner en bit över kanten på badet.

 


 


Hur tar jag hand om locket?

  • Låt alltid locket vara av 15 minuter efter du har doserat klor. Spaklor löser sig snabbt och klorgas bildas som kan skada locket, men det mesta försvinner ganska snabbt så 15 minuter med locket av är det viktigast.
  • Överdosera inte SpaKlor eller SpaBrom. Om du konstant håller för hög halt.
  • Håll locket rent, borsta av smuts med mjuk borste eller spola rent och tvätta locket med milt rengöringsmedel, skölj noga.
  • Behandla locket med produkten 303 som både ger UV-skydd och gör ytan antistatisk och smutsavvisande.
  • En locklyftare ger enklare hantering och minskar risken att skada locket.

 


När är det dags att byta termolock?

Om termolocket börjar bli tungt har det tagit åt sig fukt som gör att isoleringsförmågan blir sämre. Då är det hög tid att byta ut locket lock.

Orsaken till att locket tar åt sig fukt är att ångskyddet har skadats, antingen en mekanisk skada som punkterat ångspärren eller så har den brutits ner på grund av klorgas.

När vattenångan stiger från badet och tar sig in genom ångspärren, går den in i isolerskivan där ångan kondenserar till vatten. Då blir termolocket tyngre och det är dags att byta ut.

 


 


Extra isolerande skydd?

Med en värmefolie som flyter på vattenytan så förhindrar effektivt avdunstning och minskar värmeavgivningen. Den skyddar även termolocket från klorgas vilket gör att den håller längre.

Folkpools kraftiga värmefolie består av dubbel polyeten med inneslutna luftkuddar och är tåligare än andra liknande produkter. Den har låg vikt och är därför extra lätt att lägga på och ta av.