Höga elpriser och njuta av att bada i sitt spabad
Det finns flera åtgärder att göra för att hålla elförbrukningen nere och samtidigt med gott samvete kunna krypa ner i det bubblande varma badet. Magnus Holgersson, expert på Folkpool ger de mest värdefulla tipsen.
Det är flera faktorer som påverkar energiförbrukningen:
- Hur ofta och hur länge man badar.
- Geografiskt läge. Ett bad som står i ett soligt läge drar mindre energi precis som ett bad i södra Sverige jämfört med ett placerat i norra Sverige.
- Spabadets storlek, ju större och fler funktioner, desto mer förbrukning.
- Vilken typ av cirkulationspump som används för filtrering.
- Badets isolering.
För att fortsätta bada och samtidigt spara energi – gör dig medveten om tiden du badar.
Ofta blir badtiden längre än planerat och det är lätt att sitta kvar trots att du egentligen känner dig nöjd och klar. Genom att minska tiden till hälften sparar du mycket energi.
Ett enkelt och smart tips för att spara el är att skaffa ett värmetäcke som läggs direkt på vattenytan. Folkpools värmetäcke kostar 750 kronor och ger extra isolering samt minskar avdunstningen.
God isolering är a och o när det kommer till energisparande och här är ett bra termolock helt avgörande.
Ett välskött termolock isolerar bättre. För att öka livslängden på locket ska man alltid vänta en stund med att sätta på det efter att man har klorerat vattnet, så att inte klorgasen skadar lockets tätskikt. Börjar locket kännas tungt så har det samlat på sig vatten vilket gör att det isolerar sämre; i sådana lägen är det bäst att köpa ett nytt termolock.
Att helt och hållet stänga av spabadet avråder Folkpool bestämt ifrån. Det blir alltid kvar vatten i systemet, vilket medför stor risk för frysskador. Dessutom mår pumpar och elektronik dåligt av att vara helt avstängda och därför är det bättre att sänka temperaturen till 10–16 grader och korta ner filtercykeln om man inte tänker använda spabadet under en längre period. Läs mer om att stänga av spabadet här.
Korta ner filtercykeln till kortast inställbara filtreringstid för att spara energi. Om du sköter desinficeringen och har rätt värden i övrigt så är detta inte heller något som påverkar vattenkvaliteten.
Om badet står oskyddat så kan ett vindskydd göra skillnad och det räcker ofta med en spalje eller liknande. På köpet blir ofta omgivningen runt badet mer ombonad och mysig.
Om man går i tankar att köpa ett spabad, välj ett välisolerat bad. Se till att badet har genomgått ett oberoende energitest och begära dokumentation på detta.
Folkpool har låtit RISE (f.d. Statens Tekniska Forskningsinstitut) testa energiförbrukningen av sina spabad sedan 2012. Det spabad med lägst uppmätt förbrukning drog endast 5 kWh/dag i standbyläge när årsmedeltemperaturen låg på 7 plusgrader. Vid 30 minuters bad drog spabadet 7,7 kWh/dag. Om man badar två gånger per vecka ger det en förbrukning på i snitt 184 kWh/månad.